Galeria Kawiarka

Do dolnego pojemnika kawiarki wlewamy 200 ml wody. Możemy wlać miej, nie możemy wlać więcej, niż do poziomu zaworu upustowego.

Zachowanie poziomu wody jest bardzo ważne ze względu na bezpieczeństwo użytkowania. W przypadku zbytniego ubicia kawy i jednoczesnego zakrycia zaworu bezpieczeństwa przez wodę, może dość do nadmiernego wzrostu ciśnienia i rozerwania naczynia. Przy zakrytym zaworze upustowym, nadmiar pary nie ma jak się wydostać.

W przypadku zaobserwowania, że z zaworu bezpieczeństwa wydostaje się para należy natychmiast przerwać podgrzewanie i pozostawić naczynie do ostygnięcia.

Po nasypaniu kawy dokładnie wycieramy powierzchnię styku z uszczelka górnej części kawiarki. Należy usunąć widoczną po lewej stronie niewielką ilość kawy. Pozostawienie kawy w miejscu styku może być przyczyną nieszczelności.

dav
mde