Zapasy w spiżarni

Wszystko na kilka dni

Liczne publikacje wskazują, że bezpieczny wydaje się zapas wszystkich potrzebnych rzeczy, łącznie z wodą pitną (2l na osobę na dzień), na co najmniej klika dni.

W tym czasie nawet jeżeli zostaniemy pozbawieni prądu możemy zużyć bieżące zapasy z lodówki.

Lodówka jak i wypełniona zamrażarka nie będzie bezużyteczna od razu. Budowa tych sprzętów zapewni utrzymanie chłodu jeszcze przez jakiś czas. Im więcej zimnych artykułów ty chłodu wystarczy na dłużej. Warto puste miejsce w lodówce zapełniać wkładami turystycznymi, które w sytuacji awarii utrzymają na dłużej zimno, lub przełożone do lodówki będą stanowić źródło zimna.
Jeżeli mamy zapas wydajnych akumulatorów możemy przedłużyć trwałość rozmrażających się zapasów przekładając je do zasilanych lodówek turystycznych.

Komfort na miesiąc

  • Zapasy mrożonek w połączeniu z produktami uzupełniającymi – np. puszkowanym jedzeniem,
  • gotowe obiady,
  • półprodukty poddane wstępnej obróbce – np. pakowane próżniowo gotowane warzywa oraz inne nie wymagające chłodu do przechowywania
  • kasze i ryż
  • słodycze, bakalie i przekąski.

Racjonowana żywność na dłuższy czas

W przypadku topniejących zapasów i braku pewności do kiedy jesteśmy zdani sami na siebie należy zacząć racjonować żywność. W takiej sytuacji musimy racjonalizować ilość kalorii aby była wystarczająca, dbając w miarę możliwości o różnorodność i kompletność posiłków.

W takiej sytuacji celowe będzie posiadanie różnych rodzajów kasz, maki, ryżu, tłuszczu, soli, cukru, warzyw suchych strączkowych. Będą one stanowić dostępne źródło pożywienia tak długo jak będziemy w stanie poddać je obróbce – czyli mając wodę, prąd lub gaz lub drewno i ogień. Przyda się także w takich sytuacjach znajomość prostych przepisów i umiejętność przygotowywania posiłków przy minimalnym zużyciu energii, która tez może być ograniczona.


Należy podzielić zapasy na produkty o najdłuższej przydatności i te które należy spożyć w pierwszej kolejności.


Na koniec zostawić produkty o najdłuższej przydatności nie wymagające żadnej obróbki – puszki, ciastka, krakersy, suchary, chrupki chleb, wafle ryżowe.

Przykładowa lista spiżarnianych zapasów na „czarną godzinę”

Własne lub sklepowe przetwory, półprodukty i gotowe dania. W słoikach i zamrożone.

Puszki/słoiki:

  • ananas
  • brzoskwinie
  • fasola czerwona
  • fasola biała
  • groszek
  • kukurydza
  • łosoś w pomidorach
  • makrela w oleju
  • makrela podwędzana
  • makrela w pomidorach
  • mielonka i inne konserwy mięsne
  • pasztety mięsne i warzywne
  • mleczko kokosowe
  • pasztet
  • pomidory
  • tuńczyk
  • sardynki
  • miód
  • dżemy
  • syropy
  • cukier
  • cukier puder
  • sól
  • podstawowe przyprawy
  • sos sojowy
  • proszek do pieczenia
  • drożdże
  • kawa, herbata, zioła, soki i napoje

warzywa strączkowe suche:

  • ciecierzyca
  • fasola
  • groch
  • soczewica

mrożone owoce: jagody, maliny, truskawki

kasze:

  • kasza gryczana
  • kasza jęczmienna
  • kasza jaglana
  • kasza orkiszowa
  • kasza pęczak
  • kasze Mix z warzywami suszonymi w torebkach
  • kasza bulgur
  • kuskus

Makarony

  • makaron fusilli
  • makaron lasagne
  • makaron pełnoziarnisty
  • makaron penne
  • makaron rosołowy
  • makaron ryżowy
  • makaron ryżowy cienki
  • makaron spaghetti
  • makaron z soczewicy
  • tortellini
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • mąka żytnia
  • drożdże suszone
  • drożdże świeże zamrożone
  • proszek do pieczenia
  • soda oczyszczona
  • ocet
  • kwasek cytrynowy
  • mleko ryżowe
  • mleko sojowe
  • mleko UHT
  • olej rzepakowy
  • olej słonecznikowy
  • oliwa z oliwek
  • przecier pomidorowy
  • pasata
  • pesto zielone
  • pesto czerwone
  • płatki jęczmienne
  • płatki orkiszowe
  • płatki owsiane
  • płatki żytnie
  • ryż
  • bakalie - suszone owoce, nasiona np. słonecznik, dynia, orzechy
  • suszona włoszczyzna,
  • suszone mięso i ryby.

Oprócz jedzenia należy ponadto zabezpieczyć:


wodę, paliwo, alkohol (traktowany również jako waluta w momencie dewaluacji środków pieniężnych), świeczki, zapalniczki/zapałki, papier toaletowy, mydło, środki higieniczne, lekarstwa , środki odkażające, środki odkażające wodę.